Museipersonalen tipsar - Museohenkilökunnan vinkki

Publicerad 11.11.2015 kl. 12:21

Har ni lagt märke till att det i Sverige har börjat ett nytt spännande tv-program som handlar om byggnadsvård? "Det sitter i väggarna" heter programmet som med hjälp av en historiker och en byggnadsantikvarie hjälper familjer med gamla hus.

Författaren och historikern Christopher O'Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg åker till olika gamla hus, forskar i historien och hjälper till med renovering.

Vi på museet gillar verkligen sådana här program. För vi vet ju att arkiven gömmer på information om gamla hus och deras invånare, och i bildsamlingar kan man hitta gamla fotografier på sitt hem eller de tidigare invånarna.

Även vi på museet har funderat på samma saker som programmet behandlar i samband med museibyggnades restaurering. Utställningen "Värd att bevaras"  behandlar temat och finns i museet.

Tapetlager i museibyggnaden
Tapettikerroksia museorakennuksessa

Oletteko huomanneet että Ruotsissa on alkanut uusi kiinnostava tv-sarja vanhoista rakennuksista ja niiden vaalimisesta. Ohjelmassa "Det sitter i väggarna" historioitsija ja rakennustutkija auttavat perheitä joilla on vanha talo.

Kirjailija ja historioitsija Christopher O'Regan ja rakennustutkija Erika Åberg vierailevat vanhoissa taloissa, tutkivat historiaa ja auttavat remontissa.

Me museolla pidämme todellakin tämän tyylisistä ohjelmista. Me tiedämme että arkistoissa on tietoa vanhoista rakennuksista ja niiden asukkaista ja kuvakokoelmista voi löytää vanhoja kuvia omasta kodista tai aikaisemmista asukkaista.

Museorakennuksen restauroinnin yhteydessä me mietimme samoja asioita joita ohjelma käsittelee. Museossa esillä oleva näyttelymme "Säilyttämisen arvoinen"  käsittelee aihetta.