Hett i stugan - Lämmintä tuvassa Osa 3

Publicerad 07.08.2014 kl. 12:29

Jag har hört att man ska svettas då man knådar en surbrödsdeg, för då vet man att man har knådat tillräckligt. Det utgjorde ingen större utmaning under surbrödsdagen i går då hettan i bagarstugan översteg 30 grader!

Olen kuullut, että hapanleipätaikinaa vaivatessa pitäisi tulla hiki. Siihen ei paljoa tarvittu eilen hapanleipäpäivänä kun tuvan lämpötila pysytteli 30 asteen yläpuolella.

Ett 20-tal bröd gräddades i den vedeldade bakugen och lockade stugan full med folk som hungriga väntade på smakprov. "Oj de doftar så gott, på något vis surt och rök samtidigt" hörde vi någon säga. En annan utbrast "va har ni verkligen bakat i den här ugnen?".

Parisenkymmentä leipää paistui tuvan puulämmitteisessä uuniissa päivän aikana. Ja paikalle saapuikin tuvan täydeltä nälkäistä porukkaa odottelemaan maistiaisia. "Oi täälähän tuoksuu niin ihanalle, vähän happamalle ja savulle yhtä aikaa" tokaisi yksi kävijä. Toinen kysyi: "Oletteko todella paistaneet leivät tässä uunissa?".

Att det var bakterier som lever i surbrödsdegen var nytt för somliga men bekant för andra. Trots hettan och ett nalkande lågtryck gjorde dom till slut sitt jobb. I bröden användes en 11-årig surdegsrot från Fiskars och Mörby gårds närproducerade rågmjöl. Visst är det något speciellt med nygräddat surbröd :)

Jotkut kävijät oppivat, että bakteerit nostattavat leivän. Toiset taas olivat hapanleipäkonkareita. Lämmmöstä ja matalapaineesta huolimatta bakteerit tekivät lopulta työnsä. Leivät leivottiin 11-vuotiaasta fiskarsilaisesta hapanleipäjuuresta ja Mörbyn tilan lähituotetuista ruisjauhoista. Ja onhan vastapaistettu hapanleipä jotain aivan ertyistä :)

Museets bakerskor / Museon leipurit

Skriv siffran 1 med bokstäver: