Hapanleipähaasteita - Utmaningar med surbröd Osa 2

Publicerad 05.08.2014 kl. 16:31

Kuten kerroimme, museolla vietetään huomenna perinteistä Hapanleipäpäivää. Puiden kannon lisäksi päivää on pitänyt valmistella muutenkin, esimerkiksi leivintuvan suursiivouksella ja leipätaikinan teolla.

Den traditionella surbrödsdagen arrangeras på museet i morgon. Förutom vedarbete har vi också gjort andra förberedelser inför dagen. Bagarstugan har städats och vi har satt i gång surdegsroten.

Leipätaikinan teko pitää aloittaa muutamaa päivää ennen varsinaista leipomista. Museolla on pakkasessa vanha hapanleipäjuuri. Aluksi juuri herätellään horroksestaan ja alustetaan jauhoihin ja nesteeseen. Tämän jälkeen taikinan pitää antaa seistä vähintään vuorokausi. Tekeytymisen jälkeen taikinan tulisi olla vähän kuplivaa ja tuoksua miedosti oluelta. Kuvassa siis tähän mennessä onnistunut taikina. Varsinaisena leipomispäivänä sekaan lisätään loput jauhot ja leivotaan ihanat ruisleivät. Leivät saavat nousta pari tuntia minkä jälkeen ne paistetaan leivintuunissa.

Helteinen sää on kuitenkin asettanut odottamattomia haasteita taikinaprojektille. Leipäjuuren bakteerit ovat hyvin herkkiä sääolosuhteille ja ympäristölle. Luultavasti kuumuudesta johtuen kahden ensimmäisen taikinan teko tyssäsi juuren alustusvaiheeseen. Nyt meillä on tekeytymässä varuilta neljä uutta taikinaa eri osoitteissa. Toivotaan, että huomenna päästäisiin tositoimiin edes yhden kanssa!

Då man bakar surbröd skall man väcka till liv degroten några dagar innan själva bakandet. Vi har förvarat degroten för förra bakningen i frysen. Till att börja med blandas degroten med vatten och en mindre mängd mjöl till en välling. Efter det låter man degen stå i rumstemperatur i alla fall ett dygn. Då degroten är klar skall den dofta öl och ha bubblor, vilket man ser på bildes degrot. Under bakningsdagen blandar man i resten av mjölet och bakar ut brödet till härliga surbröd som får jäsa ett par timmar innan de gräddas.

Det varma vädret har visat sig göra årets bakande till en utmaning. Degrotens bakterier är nämligen känsliga för väder och andra yttre omständigheter. Troligen misslyckades våra första försök med att starta degroten just på grund av vädret. Nu har vi fyra nya degar på gång. Vi hoppas att någon av dem är bakningsbar i morgon!