Surbröd - Hapanleipää osa 1

Publicerad 31.07.2014 kl. 16:44

Surbrödsdagen arrangeras för andra gången den 6 augusti i museets bagarstuga. Under surbrödsdagen kan man följa med hur rågbröd bakas av surdegsrot och hur bröden gräddas i en vedeldad bakugn. Vi kärnar också eget smör, som man naturligtvis får smaka på tillsammans med det nygräddade brödet. Dagen till ära kommer Anna Alm från Mörby gård att berätta lite om eko-odling och till salu finns naturligtvis gårdens egna ekologiska mjöl.

Hapanleipäpäivä järjestetään museon leivintuvalla 6 elokuuta jo toista kertaa. Päivän aikana voi seurata hapanjuureen tehdyn ruislevän valmistusta sekä paistamista puulämmitteisessä leivinuunissa. Voikirnu käy myös kuumana ja luvassa on tietenkin maistiaisia. Anna Alm läheiseltä Mörbyn tilalta tulee päivän kunniaksi kertomaan luomuviljelystä ja myymään tilan luomujauhoja.

Nu är förberedelserna inför Surbrödsdagen i full gång, för utan eld blir det inget bröd. Så i dag kavlade vi upp ärmarna och hade vedtalko!

Valmistelut Hapanleipäpäivää varten ovat jo täydessä vauhdissa, sillä ei leipää ilman tulta. Eli hihat ylös ja eikun puutalkoisiin.

Museipersonalen - Museolaiset