Yläruukki, Kardusen

27.07.2011 kl. 15:59
kartta Yläruukista

-Olavi Hartonen


Tässä viikoittaisessa blogisarjassa kuljetaan Fiskarsin Yläruukin halki, torilta Peltoriviä pitkin aina Kieloniemen saunalle saakka. Matkalla tutustutaan vastaan tuleviin rakennuksiin ja niiden historiaan. Lue ja näe lisää Yläruukista Fiskarsin museon Yläruukki-näyttelyssä.

Ensimmäisenä Peltorivillä vastaan tulee kaksikerroksinen tiili- ja puurakenteinen, osin rapattu, osin pystylaudoitettu, keltainen talo. Se poikkeaa kadun muista asuinrakennuksista materiaaleiltaan ja rakennusajankohdaltaan.
 


Talo on rakennettu 1843 Englannista Sheffieldistä hienotaepajan johtajan Edward Hillin mukana Fiskarsiin muuttaneille hienotaesepille asunnoksi. Juuri käynnistetylle suomen ensimmäiselle hienotaetehtaalle tarvittiin tuolloin osaavaa työvoimaa ja Sheffield oli metalliteollisuuden keskus Euroopassa, sekä erityisesti hienotaetuotteiden suurviejä.

Rakennus oli alun perin kuution muotoinen. Se sai nimensä siitä, että sen ulkomuoto muistutti 1800-luvulta käytössä ollutta paperiin käärittyä neliönmallista kirjepakettimaista karduusiksi nimitettyä tupakkapakkausta.Rakennus oli asuinkäytössä valmistumisestaan aina viime vuosiin saakka. Barbro Floodin pitämä Kampaamo Anne siirsi toimintansa Karduusiin Vanhalta kasarmilta 1980-luvun lopussa, kun Kasarmeja alettiin remontoida. 2000-luvun puolivälissä kampaamo siirtyi Karduusista Aurapajan päähän. Myös Fiskarsin ruotsinkielisillä Martoilla oli Karduusissa oma tilansa yläkerrassa, sekin joutui kuitenkin väistymään 2000-luvun puolivälissä. Vuodesta 2006 lähtien rakennuksessa on toiminut Butiken på landet -vaateliikeverkoston myymälä. Talon molemmat kerrokset sisustettiin tuolloin uudelleen ja otettiin vaatemyymälän käyttöön.


Lähteet:
Nina Lindstedt
Emi Ingo
http://www.kullogard.fi/fi/Butiken%20p%C3%A5%20landet/Kaupat/
http://www.fiskarsvillage.fi/fi/uutiset/arkisto/2007.php
http://www.snuscentral.org/latest-snus-news/ettan-kardus-swedish-snus.html
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver: